24 март, Световен ден за борба с туберкулозата, бе отбелязан от студентите от медицинските специалности в Университет „Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас. Пред бъдещите лекари, медицински сестри и акушерки бе презентиран филма „Борбата с туберкулозата в Бургаския край – история и съвременност”, проследяващ по архивни документи и снимки стогодишната сага на организираната борба с Жълтата гостенка в Бургаския край.

Публична лекция на д-р Лиляна Вълкова, дългогодишен пулмолог и завеждащ отделение в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания допълни знанията на аудиторията по темата. „Преборихме се с лошото хранене и мизерните условия за живот, които в миналото са били основни причинители на туберкулозата. Но на тяхно място днес идват замърсеният въздух и стреса, които също са фактори, предразполагащи към това заболяване. Място за успокоение няма, предупреди специалистката, още повече, че вече се появяват и нови форми на туберкулоза, които не се поддават на антибиотично лечение. Затова трябва да сме постоянно нащрек и да наблегнем на ваксинацията и на превенцията на болестта”.

Представители на Студентски съвет при Университета бяха подготвили стикери с логото на СЗО “Можем да сложим край на туберкулозата”, чието художествено решение е дело на студентката Ралица Вълева от филиала на Националната художествена академия в Бургас, които бяха прикрепени към дрехите на всички, посетили инициативата.

Тазгодишното отбелязване на Световния ден за борба с туберкулозата бе съвместна инициатива на Университет „Проф. д-р А. Златаров”-Бургас, на Черноморската асоциация на жените и на СБАЛПФЗ-Бургас.