„Имаше реални планове за покушението ми в Лондон, когато трябваше да присъствам на наградите БАФТА“, каза българският разследващ журналист Христо Грозев пред bTV.

„От няколко правоохранителни агенции в Европа получих информация, че има реални планове за покушението ми. Помолиха ме да не задавам повече въпроси, защото разследването още тече“, каза Грозев.

По думите му лицето на руските спецслужби във филма „Навални“ е същото като това на армията – жестоко, но не много компетентно.

„Те са готови на убийство, говорят за смъртта все едно е работа от 9 до 5 следобед, говорят за неуспеха за убийството на Алексей Навални като за нещо много лошо“, каза Грозев.

Журналистът допълва, че има две поуки от самото разследване – режимът на Путин няма да спре пред нищо, докато не унищожи какъвто и да е шанс за промяна на властта. „Втората поука е, че това, с което се гордееше Путин – силата на армията и силоваците си – е пълен мит“, каза Грозев.

Относно издирването му българският разследващ журналист каза, че това е идеален момент, в който българските власти могат да приемат принципна позиция.

„Ситуацията в Украйна отива към война на изтощение. Важно е да се разбере колко деморализиращо е това признание“, смята Грозев. Илюзиите на Москва, че Украйна бързо ще бъде превзета, вече не съществуват.

„Това ще доведе и до сериозна дестабилизация за политическия елит в Русия, защото не е изгодно да чакат една година, за да заживеят нормално“, допълни той.

Източник и кадър bTV