До 50% са поскъпнали масовите аналгетици и антипиретици, използвани за лечение на симптоми на простуда, съобщиха фармацевти.

Аналгин, аспирин, прахчета за понижаване на температура, сиропи за кашлица - всички те са без лекарско предписание и се търсят през есенния сезон. Цените им имат таван, който се определя от Националния съвет по цени и реимбурсиране и може да се променя веднъж годишно според инфлацията. Промяната е с между 20 и 50 процента нагоре, разказа пред БНР Маргарита Грозданова, собственик на аптека в София. Според нея в момента хората купуват най-вече имуностимулатори. Цените им тръгват от 5-6 лева и достигат до 50-60 лв.

По-скъпо струват таблетките за понижаване на температура и успокояване на болка, както и сиропите за кашлица. Сиропите за кашлица могат да се закупят от аптеките на цени между 8 и 18 лв. Чувствително е поскъпнал аспиринът, 10 сашета от който се предлагат за 12.80 лв., 10 таблетки струват близо 8 лв.

Най-чувствително е увеличението на цените на имуностимулатори и витамини, повечето от които се водят хранителни добавки. Причината е, че тези цени не се регулират и съответно зависят изцяло от пазара. Търсенето им особено през есенните месеци е голямо и цените им непрекъснато се увеличават, разказаха работещи в аптеки.

По-скъпо струват и таблетките за смучене при болка в гърлото - там цените са се вдигнали с между 12 и 20 процента.

“Такива таблетки масово се употребяват, особено сега в есенния и преходен период. Хората много често боледуват със зачервено гърло”, обясниха фармацевти. Проверка на “Труд News” показа, че най-разпространените таблетки за гърло се предлагат на цени между 8 и 14 лева. Капките за нос са по 11-15 лв., а спрейовете за гърло по 12-17 лв.

Лечението на обикновена простуда, без усложнения излиза около 100 лв., пресметнаха общопрактикуващи лекари. В случай на гнойни ангини, бактериални пневмонии и други усложнения цената на необходимите медикаменти ставала двойна.