В сградата на Министерския съвет се провежда пресконференция след състояла се среща на министър-председателя Кирил Петков с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, главният секретар на МВР Петко Тодоров и директора на столичната "Пътна полиция" Тенчо Тенев по повод на тежката катастрофа, случила се преди ден в София.

Днес решихме да обявим война на всички рецидивисти, съобщи премиерът в оставка Кирил Петков.

От тази вечер започва мащабна национална акция срещу шофирането под въздействие на наркотични вещества. Трагедията от вчера, подобно на трагедията с Милен Цветков, се дължи на шофирането под въздействие на наркотични вещества и алкохол. Никой не трябва да е над закона, категоричен е премиерът.

Вътрешният министър Бойко Рашков намекна, че служители на МВР вероятно са помогнали на Семерджиев след произшествието.

"Ще се постараем да изясним в детайли случая, свързан със Семерджиев. Включително ако има достатъчно данни и за съпричастна в определена степен дейност на служители на МВР. Включително всички случаи, за които имаме вече съмнения, че са били неглижирани в някаква степен. И дали някой не е причинил косвено този трагичен резултат", заяви той.

Рашков съобщи, че Георги Семерджиев е без книжка от 2005 година и до ден днешен е управлявал различни МПС. По отношение на неговото минало са предприемани десетки действия от органите на МВР, пращани са и преписки до прокуратурата, но обвинението ги е връщало, като е налагало само административни глоби.

"Искам да ви кажа, че през изтеклите 6 години той е имал чудесна възможност след като му е отнето свидетелството за управление, той да се яви на изпит и да получи ново. Имаме безспорни данни, че вместо да направи това, той се е постарал да получи шофьорска книжка от Швейцария, откъдето пък ние получихме данни, че не е издаван подобен документ на български гражданин"

Рашков заяви, че е разпоредил със заповед Инспекторатът на МВР да предприеме незабавни проверки на всички случаи, в които Георги Семерджиев е нарушавал закона и съответно дали служителите на МВР са си свършили работата.

"Имаме събрани и изпратени материали на прокуратурата за образуване на досъдебно производство за управление на МПС без свидетелство за управление. Те обаче са върнати с указание само да бъдат наложени административни глоби", каза още Рашков.

Източник и кадър БНТ