Инфекционистът доц. Атанас Мангъров вчера поведе шествие в София срещу Ковид мерките в страната. Протестиращите се обявиха и срещу задължителната ваксинация.

"Това не е антиваксърско шествие, насочено е срещу това ваксините за Ковид да се използват за налагане на неадекватни мерки, които разделят обществото. Трябва да продължим да живеем нормално.

Все който иска да се ваксинира, нека да се ваксинира. Учителите, които се страхуват, че могат да бъдат заразени от децата, нека да се ваксинират. Лекарите, които се страхуват, нека да се ваксинират. Тези, които са го изкарали, също може да се ваксинират, но няма нужда", обясни доц. Мангъров пред "Bg On Air".

Той бе категоричен, че преболедувалите К-19 не се заразяват и не носят вируса, толкова силен бил имунитетът им.

"Ваксинираният неминуемо ще се разболее от някой от вариантите на вируса, който е с променен спайк протеин. Когато ваксинираният се зарази, той може да заразява други хора. Ваксината не създава стаден имунитет", подчерта доц. Мангъров в студиото на "България сутрин".

По думите му сме свидетели на блокиране на обществото под предлог, че се спасяват животи. Той защитава тезата, че натискът е всички да бъдем ваксинирани.

"Много хора от тези, които са натоварени да управляват този епидемичен процес, смятат, че като наложат строги мерки, нещата ще си дойдат на мястото. Тези мерки са прилагани много по-строго в много други страни в света.

Израел беше като лаборатория, в момента там са ваксинирани над 65%, над 90% от възрастното население. Въпреки това имат по над 10 000 случая на заразени дневно", заяви инфекционистът.

Доц. Мангъров за пореден път настоя, че ваксините са били натоварени с много очаквания, но се оказало, че не дават стаден имунитет.

"Защитават в някаква степен, което не е сигурно, този, който е ваксиниран. Ще получиш трайна защита, когато изкараш естествената инфекция. В съседна Гърция не се допускат до работа лекари, които не са ваксинирани. Това е абсурдно!", каза още той.

Цялото представяне на данни е крайно манипулативно и целта е да се създава напрежение, за да се ваксинират хората, смята доц. Мангъров. Според него в началото, когато сме се затворили напълно, вирусът е минал през тази част от населението, през която не е трябвало да мине.

Попитан за изхода от пандемията, доц. Мангъров посочи:

Това е вирус, който така или иначе ще мине през цялото население. Краен имунитет ще се получи, когато всеки от нас се срещне с някой от вариантите на коронавируса. Трябва да се научим да живеем с този вирус. Човек още не е станал безсмъртен. Всеки ден по шосетата загиват много хора, въпреки че има правилници. Означава ли това, че трябва да забраним транспорта, за да спасяваме животи?!

Инфекционистът е на мнение, че децата не бива да се ваксинират срещу К-19. Не знаем колко време е продължителността на тези ваксини, но в същото време казваме, че това са най-безопасните ваксините. Няма никаква медицинска логика в това, защити тезата си той.