„Нашите виждания за пенсионната система са ежегодна актуализация, постигане на минимум 600 лв. средна пенсия, отпадане на тавана на пенсиите, осигуряване на възможности за подкрепа на възрастните хора по всички линии на държавата. Това може да се гарантира единствено със стабилност, инвестиции и отговорност. Нещо, по което не работят нито от служебното правителство, нито от тези, които твърдяха, че ще донесат промяната“. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Галя Желязкова по време на дебатите по актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване в парламента.

Бургаският депутат от коалиция ГЕРБ-СДС подчерта, че възрастните хора имат нужда от реална подкрепа, която ще е гарантирана и ще е устойчива, съобразена с фискалната политика на държавата и възможностите на хазната. „Нямаме реална сметка, актуализацията в една средносрочна бюджетна прогноза как ще се отрази във времето. Гарантирани ли са средствата? Нямаме доверие в хората, които предлагат тези промени. Въпреки, че ни обвинявахте в добавката от 50 лв. за всички пенсионери, тя е продължена. Към този момент за нас е реалистично единствено тази добавка да продължи, да се увеличи нейния размер, за да може възрастните хора да са подготвени за настоящата вълна на Ковид-19“, допълни тя от трибуната.

Желязкова бе категорична, че от парламентарната група на ГЕРБ-СДС не приемат предложенията на голяма част за вдигане на минималната пенсия с мотива – линия на бедност. „Линията на бедност не е постоянна величина, колеги. Тя се вдига и следващата година ще бъде 413 лв. Смятаме, че предложенията са написани на база извличане на политически дивидент. Дългосрочните решения за пенсионната система в България трябва да се вземат от тези, които са получили доверието на народа. Затова ще се въздържим по предложенията за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване“, аргументира се народният представител.

Бургаският депутат допълни по време на разискванията, че пенсионната система има нужда от последователни действия, за да не се постигне по-голям дисбаланс. „От парламентарната група на ГЕРБ/СДС винаги сме работили за повишаване на доходите. През последните години гарантирахме стабилност на управлението на държавните средства, успяхме да постигнем намаляване на дефицита в пенсионния фонд. А сега, това, което ни се предлага, ще доведе отново до неговото увеличаване. Служебното правителство показа, че темата за пенсионната система отново се използва от политиците за манипулация на предизборната ситуация, в която се намира страната ни“.