Уважаеми представители на Астра Зенека, нямаме нужда от Вашата учитвост, имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е доустимо, на полето на медицината има само черно и бяло – хората или са здрави, или болни, или живи, или умрели. Нямаме нужда от учтивости. Това емоционално обръщение направи здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

„Имаме тенденция за увеличаване на случаите на новозаболели, която се отчита за последните 3 дни. Паралелно имаме увеличаване броя на ваксинираните лица, като за последното денонощие са около 20 хиляди. Надбягваме се с вируса и ще видим кой ще финишира пръв. Неприятно сме изненадани от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина.

В рамките на три дни водим сериозни разговори на различни нива с фирмата- доставчик.В рамките на два дни очакваме реакция, за да се вземе решение, че камионът за България ще тръгне. Намираме се в световна криза, трябват оперативни решения. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той чака.“, каза още министърът.

„Временно ще преустановим зелените коридори, докато получим ваксини. Имаме уверения, че камионът ще тръгне в петък, очакваме го в събота. Ако дойдат, ще бъдат разпределени веднага, за да стигнат до ваксинационните центрове, поели сме ангажимент към личните лекари. Днес пристигнаха 12 хил. дози на „Модерна“, очакваме на „Пфайзер“, добави той.