Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол пожела успех на започналото в полунощ българско председателство на Съвета на ЕС.

Всеки европейски гражданин трябва да се чувства сигурен и уверен в бъдещето, посочва в писмено изявление Дол. Българското председателство си поставя задачата да подобри утрешния ден на европейците. Сигурността на европейските граждани е първостепенна задача.

По време на българското председателство европейската отбрана ще навлезе в нова епоха, отбелязва той.
Икономиката в ЕС бележи ръст и е време да се подготвим за бъдещите предизвикателства. Точно затова българското председателство ще положи всички усилия в областта на младежта, социалното сближаване, цифровата икономика и уменията за бъдещето. Инвестициите в младите хора са най-доброто, което можем да направим за нашето бъдеще. Затова България ще подготви почвата за следващия многогодишен бюджет на ЕС и ще направи всичко по силите си за това работещите да бъдат готови за предизвикателствата на цифровите общества.

България ще постави напред в дневния ред европейската перспектива на Западните Балкани и свързаността на региона. Напълно съгласни сме с това. Подкрепата за мира и напредъка на Балканите носи ползи за местните хора и за европейците. Държавите от Балканите следва да положат усилия в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и реформата на съдебните системи - това е необходимо условие за икономическо развитие.

Пожелавам на България успех като председател. Познавам решимостта на премиера Бойко Борисов и неговата ангажираност с ЕС, затова съм убеден, че следващите шест месеца ще донесат многобройни постижения, завършва писмото на Дол.