От решението на КЕВР е ясно, че следва непременно прилагане на предложенията на „Газпром”. Аз смятам че нашите интереси са доста по-широки и затова е целият дебат.

Основният въпрос е какво ще представлява газовият пазар на България отсега нататък и как сме били ощетени през годините. Това коментира в студиото на „Лице в лице” бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

КЕВР констатира, че „Газпром” има господстващо положение в осем страни и те са надплатили значителна сума пари поради вероятна злоупотреба с това положение. От 2011 г. ние сме надплатили вероятно около милиард лева, ако се върнем до 2005 г. са около три милиарда лева. Комисията обаче не глобява компанията, а иска ангажименти, че отсега нататък нещата няма да стоят по този начин.

Реакциите в отделните страни са различни. Българското правителство още не се е определило, но като становище се оформя да не се занимаваме с миналото, което означава автоматично, че отписваме три милиарда лева от бюджета си, допълни Трайков.

Служебното правителство е започнала работа по въпроса, аз се радвам, че се разбра с ГЕРБ още утре в НС да има изслушване на служебния министър на енергетиката и всички партии да си кажат мнението по така очертаващото се становище, допълни още експертът.