Незадоволителна оценка ни доведе до 4 групи решения. Една част са свързани с организационното развитие на АБВ, към изграждане на структури в общини, където нямахме представителства, към стабилизиране на общинските структури. Много сериозно внимание ще обърнем на младежката, както и на женската организация. Ние се нужгдаем от тях не от формална гледна точка, те са нужни в Бургас и това не е куртоазен жест и предизборна хватка, а въпрос на осъзната необходимост. Това каза в Бургас Румен Петков, който на проведените парламентарни избори беше водач на листата на колация „АБВ – Движение 21“ в региона. Въпреки лошата оценка, Петков заяви, че тя не е довела до разцепление в АБВ, а напротив – има енергия за обединение. Той добави, че новият председател на партията Константин Проданов има пълна подкрепа.

„Причините за резултатите са вън от нас. Голяма част от хората излязоха да гласуват „за“ и „против“, едните против Борисов, другите против БСП. Могат да бъдат правени много анализи, но каквито и да са те, общата подкрепа за председателя на партията Константин Проданов е факт“, каза Петков.

Той подчерта, че АБВ писмено настоява за проверка и счита, че е незаконно участието в изборите на партиите ДОСТ и на Воля. „С удоволтевронеие ще кажа, че разбирам от ЦИК, че прокуратурата е предприела съответните действия. За партия ДОСТ мотивите ни са, че има нарушение на Конституцията и грубо посегателство към националната сигурност на България, вмешателство от страна на турското правителство върху свободата на избор. Абсурдно е чужд министър да ангажира български граждани да участват в изборите. Това какво означава? Че утре той ще управлява депутатите, които биха били избрани по негова поръчка?! България трябва да защити националната си сигурност“, каза Петков.

АБВ ще инициира подписка за свикване на референдум, с който да се гарантира реципрочно отношение за опазванене на законите в други държави, в които е забранено двойното гражданство. „Да имаме реципрочни отношения и да не може да се гласува, както тук, така и там. Ще проучим детайлно проблемите и възможностите в Турция и ще предприемем тези действия, за да решим въпроса не с популистки хватки, както правят патриотите, които обикновено са зле облечени патриотари“, добави Петков.

Според него „патриотарските“ организации в България и ДОСТ са си взаимно необходими, те не могат един без друг. „Ако ДОСТ бъде забранена, до голяма степен ще се обезмисли съществуането на патриотарските организациии“, смята Петков.

Областният лидер на АБВ в Бургас Антон Коджабашев заяви, че поражението от изборите е сериозно, но има има много причини, които са извън партията, като например купуването на гласове от други формации.

„Има оживление в нашите редици. Всички очакваха след този резултат да имаме разцепление, но то има обединение. Следващите стъпки, които ще предприемем, са създаване на нови общински клубове“, каза Коджабашев. В Бургаска област АБВ няма структури в 2 общини – Средец и Созопол. Коджабашев посочи, че партията ще участва в изборите в Лозенец с независим кандидат. „Имаме разговори с конкретен кандидат. Подкрепата от наша страна ще бъде тотална. Искаме да започнем възраждането от малките населени места, тръгваме към сериозно обединение, надяваме се, че като направим пробив там, ще последват големите градове, столицата и ще имаме значително мащабно представяне“, каза още областният лидер.