Изборният ден в страната започна и протича в спокойна обстановка. Рано сутринта от МВР уточниха, че охраната на изборните помещения през изминалата нощ е протекла нормално. Служителите на звената на дирекция „Български документи за самоличност“ в ОДМВР работят ще 19.00 часа, за да издават и в днешния ден удостоверения на граждани, изгубили, откраднали или повредили личните си карти, за да могат да упражнят правото си на глас в изборния ден.
Няколко нарушения на изборните правила белязаха изборния процес. Пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че председател на СИК в Плевенска област е арестуват за купуване на гласове. Той обобщи, че прокуратурата е образувала 73 досъдебни производства, а борят на сигналите е 534, като от тях 367 са отказани и 8 са изпратени до съответните РИК. Той подчерта, че схемите за купуване на гласове са същите като досега – индивидуално в определени населени места, на определени елементи от населението и корпоративен вот, чрез който работодатели от големи компании подсказват, или внушават на подчинените си чрез всякаква агитация и раздаване на храни и други стимули.
От ОДМВР -Плевен потвърдиха са случай, при който симпатизанти на две партии са се сбили в град Никопол. За изясняване на обстоятелствата е назначена полицейска проверка.
Служителите на звената на дирекция „Български документи за самоличност“ в ОДМВР работят от 8.30 до 19.00 часа и ще издават и в днешния ден удостоверения на граждани, изгубили, откраднали или повредили личните си карти, за да могат да упражнят правото си на глас в изборния ден.
Около 6 акта ще бъдат предписани за медии, че са публикували информация с изборни резултати преди 20.00 часа днес, обяви пред журналисти говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Говорителят на ЦИК отбеляза, че жалбите и сигналите са 67 към 16.00 часа. Връзка със сигнали за нарушения при провеждането на изборите в турския град Бурса Андреев поясни, че в една от секциите е било преустановено временно гласуването, защото там СИК е разгледала жалба, затова, че има повече хора в секцията. "В друга секция - 303-та в Бурса, е имало опит за безредици - хора, които са искали да влязат в помещението. Спрени са и е преустановено гласуването. Нормално е така се подхожда. По-късно е възстановено", уточни говорителят.
Извънредните парламентарни избори предизвикаха различни коментари. Служебният премиер Огнян Герджиков, след като упражни правото са глас коментира пред журналисти, че силно се надява страната ни да има постоянен кабинет след изборите. „Трябва да имаме, защото за никого не е добре да нямаме. Моята надежда е след около месец да имаме редовно правителство“, заяви той. На въпрос дали ако няма правителство ще бъде спазена Конституцията за нови парламентарни избори до 3 месеца, служебният премиер поясни: „Законите трябва да се спазват строго. Не трябва да се правят свободни упражнения, така че строго се придържаме към Конституцията и законите“.
Държавният глава Румен Радев също изрази надежда да бъде съставено редовно правителство. „След всички престрелки между партиите и тежки обвинения се надявам, че те ще проявят разум, национална отговорност и дори с цената на и компромиси, които са неизбежни в тази обстановка”, обясни държавният глава. Той заяви, че гласува за модерна и просперираща България и изрази увереност в спокойното протичане на изборния процес. Президентът благодари на хилядите българи, ангажирани с изборите, членовете на комисиите и полицаите, които осигуряват сигурността при провеждането им.
Коментар направи и омбудсманът Мая Манолова. По думите ѝ тя е гласувала с надежда за държава, стояща зад своите граждани и призова политиците да не се „събуждат с амнезия“, а да спазят всичките си предизборни обещания.
Председателят ГЕРБ Бойко Борисов обяви пред журналисти, че гласувaл за стабилна, предвидима и единна България. „Утре трябва да бъдем толкова единни като нация, толкова са тежки проблемите на границата и отвъд нея“, заяви той. Бойко Борисов поздрави националния отбор по футбол за духа и характера, който са показали на мача с Холандия, изигран вчера. „Мисля, че българите сме такива, когато ни подценят показваме най-доброто“, коментира лидерът на ГЕРБ.
След като упражни правото си на глас лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: „Гласувах за промяна, за справедливост и сигурност на границите и в домовете“. Тя подчерта, че е хубаво хората да отидат до урните и изрази очакване за висока избирателна активност.
Изборният ден ще продължи до 20.00 часа днес. Ако след това пред избирателната секция има още граждани, техните документите за самоличност се събират и гласуването продължава до не по-късно от 21.00 часа и то само за онези граждани, чиито документи са събрани от представител на СИК.