Вторачването в оградата по границата с Турция всъщност ограничава зрителното поле към големия проблем с бежанската криза. Каквото и да говорим - изграждането на преградното съоръжение е на финала си, но това далеч не изчерпва темата за сигурността на границата. Мрежата е само един елемент от мерките, които трябва да се приложат комплексно, за да имат ефект. Това споделя втората в листата на ГЕРБ – Бургас – журналистът Диана Саватева.

Оградата върви с интегрирана система за видеонаблюдение, която включва термокамери, сензори и друга техника. Чрез тях се улавя всяко движение близо до границата, създава се възможност за бърза реакция на граничните полицаи.

„Бургаските журналисти знаят, че благодарение на сензорите в края на м.г. близо до странджанското село Белеврен бяха задържани и трафиканти на 50 кила хероин, прекарани през зелена граница. Т.нар. инженерно преградно съоръжение и всичко около него не е даденост за вечни времена – то има нужда от поддръжка и осигуряването й е друга стъпка към по-сигурна граница. Но и това не е всичко. Един преглед на приключилите дела за т.нар. каналджийство ще покаже, че масово се налагат условни наказания. Има случаи, при които обвиняемият сключва споразумение или се съгласява на съкратен съдебен процес, получава условна присъда и ако е чужд гражданин – изчезва. В рамките на присъдата има и глоба, която напрактика е несъбираема. Така хората се чувстват излъгани, не се излъчва правилният сигнал, че пресичането на държавната граница е тежко престъпление и заслужава строга санкция”, казва още Диана Саватева.

Според нея не става въпрос за забрана на условните наказания.

„Не само юристите са наясно, че това е абсурдно. Но е напълно възможно да се поставят повече материално-правни пречки за налагането им. Това се случи с наказанията за някои пътно-транспортни произшествия – през последните години, специално в Бургаския окръжен съд, няма условни присъди за катастрофа със загинал, предизвикана от пиян шофьор. Значи можело! Има и по-смели идеи – каналджийството да се разглежда като елемент от националната сигурност. Не е ли логично текстовете от закона, свързани с организирането, осъществяването и подпомагането на нелегалното пресичане на границите на страната, да бъдат събрани в главата „Престъпления срещу републиката“ от НК? Само оградата с всичките й екстри и само по-строгите наказания не биха имали този ефект, както двете заедно”, заявява още Саватева.