САЩ се обявяват за единна Сирия и не подкрепят кюрдска автономия, заяви държавният секретар Джон Кери на пресконференция с руския му колега Сергей Лавров. Двамата направиха официално изявление след 12-часовите преговори в Женева. Информацията предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

„Ние добре разбираме чувствителността на нашите приятели в Турция, вицепрезидентът ни Байдън наскоро бе в Турция, където говори много активно по темата”, подчерта държавният секретар на САЩ.

"Аз съм убеден, че кюрдите трябва да бъдат пълноценно представени в този процес, те трябва да останат част от сирийската държава и от решението на проблема, а не фактор за разединение в Сирия, защото това би задействало в региона верижна реакция, от която никой не е заинтересован”, каза първият дипломат на Русия Сергей Лавров.

Той посочи, че кюрдите трябва да участват пълноценно в политическите процеси по решаването на сирийските проблеми, но като останат в рамките на сирийската държава.

Лавров изтъкна още, че руската страна е представила на САЩ информация какви групировки влизат в терористичната организация "Джебхат ан Нусра".

„Разчитаме, че колегите от САЩ ще видят тази информация и тя може да се окаже полезна“.

САЩ се договориха по конкретни направления за работа с Дамаск и сирийската опозиция, подчерта още Сергей Лавров.

"Договорихме се за конкретните направления, по които ще работим със страните: Русия - с правителството и с онази опозиция, която взаимодейства с нас, Съединените щати - с опозицията, която сътрудничи с тях. С регионалните партньори ще работим и ние, и нашите американски колеги, за да отстраним препятствията по пътя за установяване на трайно спазване на режима на бойните действия”, обясни Лавров.

Той обърна внимание на съществуващия проблем, „когато отрядите, които сътрудничат на САЩ и на коалицията, се намират на същите територии, на които е и (терористичната групировка) „Джебхат ан-Нусра“, и не просто се намират там, а периодично взаимодействат с "Джебхат ан-Нусра" и участват в нейните операции".

„Въпросът за "Джебхат ан-Нусра" е сложен. Опозицията и "Джебхат ан-Нусра" почти винаги заемат едни и същи територии", отговори Кери.

Държавният секретар каза, че могат да бъдат предприети действия за разрешаването на този проблем.

"Някои от тях засягат привличането на други държави, които подкрепят различни групи, влияят върху тях и имат възможност да помогнат в разграничаването“.