Свършихме си работата, за която бяхме създадени като служебен кабинет съгласно конституционните разпоредби. Не съм привърженик да хваля себе си и колегите си, но мисля, че може да не се срамуваме от това, което правихме близо три месеца. Това заяви премиерът Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание.

Наред с организирането на честни и прозрачни избори, министър-председателят открои част от постигнатото от служебното правителство от началото на мандата досега. Главчев посочи двойно по-бързото разчистване на терена на Националната детска болница, което дава възможност реалното строителство да започне от началото на следващата година. Допълнително бяха осигурени и 1 млн. лв. за дооборудване на медицинския хеликоптер, за да бъде годен за планинско спасяване без да е необходимо кацане.

Увеличението на пенсиите с 11 % от 1 юли и изплащането в пълен размер от близо 300 млн. лв. на „украинската помощ“ за земеделците също бяха откроени от премиера. Главчев припомни, че правителството осигури и 80 млн. лв. за висшите учебни заведения, като по-голямата част от средствата са за повишаване на заплатите на преподавателите.

За първи път в своята петдесетгодишна история АЕЦ „Козлодуй“ заработи с алтернативно гориво. В мандата на служебния кабинет бяха подписани и ключови договори за изграждането на Вертикалния газов коридор. Започна също активна работа по модернизацията на граничните пунктове, като фокусът беше границата ни с Турция, която има перспективата да се превърне в най-натоварената в света само след няколко години.

Премиерът Димитър Главчев изтъкна, че кабинетът вече е внесъл в Народното събрание законопроектът за въвеждане на еврото в България. Наред с това страната ни за първи път получи конкретен срок за присъединяването си към ОИСР – до края на 2025 година.

Казахме, че ще следваме избрания път на България от много правителства преди нас. И това го правим – 20 години сме член на НАТО, всички казват, че сме надежден и лоялен партньор. В ЕС също стоим много добре“, добави министър-председателят. Главчев припомни, че на Европейския съвет миналата седмица лично е поставил много категорично темата за Северна Македония. „Кандидат-членките за ЕС задължително трябва да спазват всички ангажименти, които са поели“, заяви Главчев и отбеляза, че в нашата позиция за първи път се е включила и Гърция.

Не се хвалим, това са фактите“, заяви още министър-председателят. Премиерът Главчев припомни сентенцията, според която ако има два пътя, трябва да избереш по-трудния. Според него именно този избор са направили той и министрите, ставайки час от служебния кабинет – поели са по по-трудния път, който обаче води до по-добри резултати.