Ние все пак сме опозиция и не може да се очаква винаги да поддържаме управляващите, били те и бивши управляващи. Това заяви депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) проф. Андрей Чорбанов в ефира на NOVA NEWS по повод освобождаването на Росен Желязков от председателското място в Народното събрание.

Той посочи още, че след изборите на 9 юни „много от политиците ще отворят нова страница в живота си и ще открият нови колаборации с партии, от които сега категорично се отричат“.

Българите искат стабилни доходи, които да се доближават до средноевропейските, но това няма как да стане без ръст в икономиката. Голите обещания няма да помогнат на никого, посочи той.

По темата с коклюша проф. Чорбанов коментира в качеството си на имунолог, че старата ваксина за инфекцията, т.е. тази, която се поставяше до 2012-а година, е била по-ефективна от сегашния вариант, но заради по-трудното ѝ усвояване от организма е била заменена с по-модерна, която обаче е по-кратка и слаба като въздействие.

Това че ваксината е различна е само единият част от проблема; другата част е, че родителите отказват да имунизират децата си, каза още проф. Чорбанов.

Той изрази надежда в понеделник да не бъде обявена национална епидемия, защото това би наложило ограничения и подчерта, че карантината на децата би трябвало да бъде най-вече грижа на самите майки.