Макар да му отне почти седмица, Даниел Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост, той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси, защото министърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина и това няма как да стане, ако на поста е заместник-председател на партия, която участва в изборите. Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от БНТ. Смята, че предложението на служебния премиер Димитър Главчев да поеме и поста на външен министър е авангардно и че все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер.

"В понеделник сутринта ще направим последен разговор. Ако той държи, приемам всички негови предложения, не се меся в неговата работа. Аз съм му казал, че в момента, в който ми подаде човек, на който има доверие, веднага ще издам указ. Имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да поемат министерството и да свършат работата доста по-добре от г-н Митов", допълни Радев.

Той подчерта, че не е защитавал Стефан Димитров и окачестви като спекулация.

"Много е важно правителството на Главчев да успее, защото отблъскваме хората от урните последните години. Важно е това правителство да осигури една нормална среда за провеждане на изборния процес. Много е важно какви екип от заместници ще се сформира във Външно министерство, защото нека не си правим илюзиите, че Главчев ще може да овладява процесите във МВнР. Като слушам фантазиите на някои политици разбирам защо техните напъни да реформират Конституцията родиха едно недоносче, което ни сервира целия хаос в момента", каза още Румен Радев.

По думите му се дължи ясен отговор на българските избиратели дали ще възродят порочната сглобка и отново ще формират това мнозинство.

Източник: БНТ