Продължаваме да следим ситуацията. Няма заплаха за България
Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов пред медиите.

Няма заплаха за България след атаката на Иран срещу Израел, увери той.

Думите му бяха по повод снощните атаки на Иран срещу Израел. Около 23 ч. българско време на 13 април стана ясно, че Иран е изстрелял първа вълна от дронове по Израел. Три часа по-късно мисията на Иран в ООН сложи край на ескалацията срещу Израел. Малко след това стана ясно, че иранските пълномощници в Близкия изток също са се активизирали. Бунтовниците хути в Йемен са изстреляли дронове срещу Израел. Както вече стана ясно, същото сториха и от ливанската „Хизбула“.
Запрянов обяви, че страната ни е в течения на събитията 24 часа преди началото им, по време на удара и има информация и за резултатите от него.

"Надяваме се, че израелското правителство ще бъде мъдро и няма да стигнем до ескалация между Иран и Израел", смята военният министър.

Министърът уточни, че е докладвал на премиера Димитър Главчев, че няма военна заплаха за териториятана България. "Не се налага Въоръжените сили да се привеждат в някаква по-висока степен на готовност. Нека гражданите да знаят, да живеят спокойно, да се трудят спокойно", каза още Запрянов. Стана ясно, че страната ни има планове за действие, но не се налага да вземаме някакви специални военни мерки.

"Същата е ситуацията по отношение на Въоръжените сили на НАТО. Общата система за ПВО на НАТО работи в нормалния си режим. От утре войските ще провеждат планова подготовка, както е планирано", заяви още министърът.