България е на пето място по темп на нарастване на дълга в ЕС. Ако продължим с това темпо, след 5-10 години няма да имаме нисък дълг спрямо БВП. Това заяви доц. Пламен Орешарски, бивш премиер (2013-2014 г.) и министър на финансите (2005-2009 г.), предава БГНЕС.
Орешарски посочи, че много малко от страните членки на Европейския съюз са с излишъци по бюджетното салдо за по-миналата година, когато са последните данни. Повечето държави са със сериозни дефицити, включително България.
„Ние вече въобще не сме сред отличниците, скъсахме с тази практика да се представяме добре пред Брюксел“, каза той и добави, че ние сме сред втората половина на държавите от ЕС по този показател.
Като дълг спрямо БВП се нареждаме на второ място, но тук почиваме на стари заслуги.
„Това са заслуги от първото десетилетие на ХХI век. Все още стоим на второ място и като виждам темповете, с които останалите страни увеличават дълговете си, може би ще си останем на тази добра позиция, но не защото нашият дълг не расте, а защото дълговете на другите държави растат по-бързо.
Люксембург категорично е след нас, докато спореше с нас преди време“, заяви доц. Орешарски.
Динамиката на дълга спрямо БВП – показател, с който ние толкова много се гордеем и сме отличници, показва една обезпокоителна тенденция.
„България е на пето място по темп на нарастване на дълга“, подчерта доц. Орешарски и предупреди, че „ако продължим с това темпо, след 5-10 години няма да остане нищо от доброто наследство“.