Вместо да говорим за политика и проблемите на хората, ние говорим за проблемите на гласуването. Не може политическият разговор да се заменя с разговор за технологиите.
Това заяви пред БНР математикът проф. Михаил Константинов.
"Ние ги въведохме, но Европа ги изхвърли тотално. Само в Брюксел и околните села гласуват с машини. Брюксел е 1% от Европа. Освен това Индия, Бутан, Бразилия и Венецуела", посочи той относно машинното гласуване.
Тези машини излизат от гаранция или всеки момент ще излязат. Класика при гаранциите е, че ако една машина се развали, това ще е за наша сметка. Никой вече не носи отговорност за тези машини, обясни Константинов.
Няма да има проблеми с едновременното провеждане на парламентарни и европейски избори, смята той.
Една от ролите на МВР е да респектира търговците на гласове, напомни Михаил Константинов.
По думите му, гласове се купуват в "махалите", където социално изключени хора не знаят за какво гласуват и "гласове се продават на едро - добре установена практика в България".
Проф. Константинов прогнозира, че "Продължаваме промяната"-"Демократична България" ще имат 50 депутати, "ГЕРБ може би малко ще вдигнат резултата, а повечето от загубените от ПП депутати ще отидат при "Възраждане", които също ще имат около 50 народни представители.
"Тази групировка – ПП-ДБ, се простреляха в крака. Отиват на избори, на които ще понесат загуби. Те са единствените, които губят, като предизвикаха изборите."