„Много исках да има правителство, затова избрахме преговорен екип. Лидерски срещи – не! Те идват шестима души и аз трябва да изслушам исканията на всеки. Един иска кабинета, друг иска прокурора, трети – регулаторите, четвърти – парламента, петият – всичко. Ако случайно изпусна дума, да излязат да я веят по теливизията. Затова избрахме преговорен екип, който близо 20 дни преговаря по всички точки. През това време чувахме какви ли не обиди, правиха се кръгли маси, за да ни сплашат. Само че аз не се плаша така лесно, както си мислят”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар в кулоарите на парламента преди извънредното заседание във вторник.

ГЕРБ-СДС няма да участва в опити за съставяне на правителство с втория и с третия мандат под каквито и да е условия. От ДПС също заявиха, че няма път назад и отиваме на избори. От ГЕРБ изпратиха писмена позиция, с която категорично отказват последното предложение на „Продължаваме Промяната – Демократична България”. В нея припомнят хода на преговорите за ротацията и компромисите, които са направили по пътя с цел да има редовно правителство. Оттеглянето на Габриел дошло, за да сложи край на „политическия натиск и непрекъснатия рекет” от страна на ПП-ДБ.
Още преди официалното предложение лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че е имало и лидерски срещи в края на миналата седмица, на които той се отказал от исканите допълнителни министерски постове. Отговорът от другата страна били нови условия. Конкретно – искане за смяна на министъра на вътрешните работи и министъра на електронното управление. Това сложило краят.
„В нашата парламентарна група и нашата партия никой не искаше да разговаря с тях, защото са се наслушали на обиди”, допълни Борисов. Той обясни, че в четвъртък е разговарял с Атанас Атанасов и му е казал, че прави всичко възможно, за да има правителство. „В петък получих SMS от г-н Василев за това все пак да се срещнем и да направим правителство", каза Борисов. По думите му той отново направил отстъпки.
"Казах, че Василев остава и му предложих да постъпим по следния начин: когато Кирил Петков отиде при нашата парламентарна група и ѝ се извини, сега и те да направят така с Мария Габриел. След това собственоръчно зачеркнах Гаджев и написах Тагарев, зачертах Жечо Станков от енергетиката и написах Румен Радев. Аз задрасках голямата част от това, за което се бори нашият преговорен екип. Казах на Василев, че искам отговор "да" или "не". Вечерта след катастрофата с него се чухме. Той каза, че за Вътрешното и Електронното министерства държат да са други хора”, каза Борисов. Той допълни, че от ПП-ДБ предложили Дундакова за министър в МВР. „Казах им, че това няма да се случи. Имат четири възлови фигури в МВР”, посочи лидерът на ГЕРБ.
„В събота Денков покани Габриел в МС и тя ми каза, че няма да отстъпим. Преговорният екип не е съгласен и за енергетиката. Тогава Денков ми каза: „Без МВР не става, без електронното управление – не”, цитира Борисов. Споровете продължили и в понеделник. Тогава от ПП-ДБ предложили Румяна Бъчварова за вътрешен министър.
Борисов каза, че е получил позвънявания и „от министри от други държави", за да го натискат за министерския пост в МВР. „Нещо недопустимо, нещо излагащо България! Държави не членки на ЕС да ми се обаждат от името на г-н Петков да ме натискат за вътрешния министър. Тогава окончателно взехме нашето решение. Сега колегите от ПП-ДБ имат своя шанс. Видях червените рози, които дадоха на г-жа Нинова. Знам личните им отношения с ДПС. Знам, че ходиха да молят „Възраждане” за „Уестингхаус”, допълни той.