Със сигурност не е само на едно „извинявай“, но то може би ще направи картината да изглежда по-примелива. Със сигурност става въпрос за едни регулатори, съдебна система, за 2-3 министерски поста. Това заяви преди Nova News социологът Евелина Славкова в отговор на въпроса на какво виси бъдещото правителство.


„Има някакви разговори. Вратата очевидно не е затворена“, коментира тя.
„Това „Вие сте на ход“ е част от този разказ и всеки прехвърля топката на другата сила, казвайки „Ако вие не реагирате, то вие ще бъдете виновни за изборите“. Асен Василев и Мария Габриел малко са ми като скачени съдове. Не Мария Габриел и акад. Денков вече, а Мария Габриел и Асен Василев. Моето мнение е, че ако се гласува кабинет и Мария Габриел стане министър-председател, Асен Василев ще остане министър на финансите“, прогнозира тя.


Според нея относно министрите на отбраната и енергетиката могат да бъдат направени някакви компромиси. „Но тук връзката Мария Габриел и Асен Василев – те някакси се свързаха и никой няма да направи отстъпка в това отношение“.Според нея, ако се отстранят и двамата, със сигурност ще се отиде на избори.
Тя не смята, че е възможно да се състави кабинет с втория или друг мандат и с друг министър-председател. „Разривът е огромен за тези политически партии, независимо какво ще се случва. Доверие, ако е имало изобщо някакво, е изключително счупено. Отделно обществото наблюдава това и казва „Всичко е явно за постове“. Ако се отиде на избори, хората също няма да се доволни“, обясни тя.

Според нея, ако се отиде на избори, резултатите ще са сходни. „С какъв аргумент, искам да разбера, тези политически сили ще седнат отново и ще убеждават своите избиратели, а и цялото българско общество, че те искат да направят правителство за благото на държавата. Много е тънък моментът да не си затворят вратата толкова драматично един на друг“, заяви Славкова.
„Аз предполагам, че в рамките на следващата седмица ще има вече насрочено гласуване за кабинет с премиер Мария Габриел“, прогнозира тя.
Славкова посочи, че по Конституция преди гласуването имената в кабинета могат да се променят. „По-скоро смятам, че ще бъдат посочените – тези, които чухме като имена, с оставането на Асен Василев в качеството му на министър на финансите. Мисля, че няма да има особено драматични ситуации, ако в крайна сметка се разберат и не се стигне до особено тежък скандал“, обясни социологът.