Не можем да разберем как могат "Възраждане", БСП и ИТН да слагат спирачка на най-важните плащания в държавата. Това каза пред журналисти в парламента Кирил Петков от ""Продължаваме Промяната – Демократична България“ след председателски съвет. "

Той беше свикан след като пленарното заседание беше прекъснато заради това, че депутати от "Възраждане", "БСП за България" и ИТН се събраха пред трибуната на парламента в знак на протест срещу промените в Конституцията и демонтажа на Паметника на Съветската армия.

"Дискутирахме, че днес имаме двата може би най-важни бюджета за хората – за здраве и социалния бюджет. От тази гледна точка, ние не можем да разберем колегите от "Възраждане", БСП и ИТН как могат да слагат спирачка на най-важните плащания в държавата, хората чакат в момента този бюджет да бъде приет, пенсиите и здравното осигуряване зависят от това, с аргумента, че ние трябва като трибунал да решим дали документацията, която беше представена от областната управа, е пълна или непълна", коментира Кирил Петков.

"Техният аргумент е, че ние тук, като на трибунал, трябва да решим дали документацията, която беше представена от Областната управа, е пълна или непълна. Благодаря на Областната управа, които предоставиха пълна и изчерпателна информация. Тогава обаче опозицията каза - вие трябва да спрете демонтажа на паметника. Ние не сме в позиция да спираме нищо, защото сме народни представители", обясни Петков.

"Предложихме им да внесат решение за спиране на работата по паметника и да го гласуваме в зала, защото сме парламентарна република. Те казаха - "не, не ни интересува, трябва да се спре работата по паметника". Това е абсолютно безотговрно поведение. Блокират най-важните плащания за хората и то точно преди Коледа. Това е извън всякакви норми на парламенатрано поведение и дейност. Нека да входират решение за спиране на работата по паметника и да гласуваме. Така е в демократичните държави. Това е ролята на депутатите. В България има разделение на властите. Ние сме депутати, а не министри или областни управители", категоричен бе Петков.

"За мен "Възраждане" и БСП виждат, че не могат да предизвикат широка обществена реакция и си правят пиар на гърба на парите на хората. Няма какво друго правим, стоим и чакаме. Всички трябва да разберат, че тези партии държат Народното събрание като залог на някакви техни политически виждания. Те нито са в тази позиция, нито имат правата да правят това", обяви Петков.

"Тези, които блокират работата на НС, не могат да предизвикат широко недоволство срещу демонтирането на паметника и блокират работата на парламента. Опитват се да не принудят, но ние имаме търпението и ще приемем всички закони, и паметникът ще бъде демонтиран", заяви от своя страна ген. Атанас Атанасов. "Тези хора да не забравят, че комунистическият режим е обявен за престъпен в България. Този режим идва с помощта на чужда сила. Аз 33 години чакам да бъде демонтиран този паметник на тази чужда сила. Ако трябва, ще работим събота, неделя и законите ще бъдат приети, и паметникът ще бъде демонтиран", категоричен бе той.