Демонтирането на Паметника на Съветската армия, политическите конфликти и общественото разделение коментира социологът от „Сова Харис“ Васил Тончев в ефира на NOVA NEWS.

Въпросът с Паметника на Съветската армия можеше да бъде решен много отдавна, по елегантен начин, не със сила, смята експертът.

Дори и да приключи войната в Украйна разделението ще продължи, тъй като има две групи с различни интереси, коментира Тончев. България е на правилната страна сега, увери социологът. Няма нужда, обаче, да изостряме отношенията си, отбеляза специалистът.

Тончев каза още, че ако на България е нужна лява опозиция, то в момента такава няма. „На страната ни липсва нова социалдемократическа партия, която би могла, в рамките на европейските ценности, да развива политическата сцена“, допълни той.

Според него демонтирането на Паметника не може да доведе до нови избори, но промяната в Конституцията може. „Опасно е да се правят промени в Конституцията без да има широк обществен консенсус“, изрази мнение социологът.

Тончев бе категоричен, че бюджетът ще бъде приет.