Няколко принципа бяха заложени в нашите отношения с ГЕРБ-СДС. Когато има кадрово назначение, то да става в рамките на тези, които подкрепят правителството. Подуправителят на НЗОК беше избран с гласовете на "Възраждане" или по-скоро с гласовете на тези от "Възраждане", които не гласуваха, за да бъде избран - това коментира в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

По думите му, те са били някакво резервно мнозинство на ГЕРБ в този случай и това е абсолютно недопустимо.

"На България ѝ предстоят много назначения на регулатори и в известен смисъл те са по-важни от министрите. Години наред нашата държава, независимо кой е министър, кой е кмет, в много отношения ще зависи именно от тези регулатори и те не могат да бъдат избрани със "златния пръст" на "Възраждане".

От друга страна, според Божанков, самата кандидатура не е била подходяща и това е още един принцип.

"Не може човек, срещу когото има тревожна информация и то от органите за сигурност да бъде назначен на позиция, която управлява 8 милиарда лева от нашия бюджет. Добре, че на следващия ден те преосмислиха това решение. Важното е сега да заложим този принцип и той да бъде формализиран, за да може в бъдеще да няма такива казуси."

По отношение на бъдещето на правителството, Явор Божанков каза, че след двата неуспешни вота на недоверие към кабинета, алтернативата на управлението са "Възраждане" с БСП и "Има такъв народ".