Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите. Досега президент не е налагал вето върху Закон за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, не изключвам и такъв вариант. Това заяви пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев в отговор на въпрос за проекта на закон за държавния бюджет на България за 2024 година.

Румен Радев даде пример с „хрумването“ на министъра на финансите да се въведе енергийна вноска върху вноса и транзита на природен газ през България, за което президентът предупреди, че ще доведе до декапитализация на „Булгартрансгаз“. Само за месец дружеството натрупа 260 млн. лв. дълг, постъпления в бюджета няма, а това решение ни дискредитира и пред нашите европейски партньори, каза държавният глава.

Недопустимо е и намерението на министъра на финансите за разпродаване на държавния поземлен фонд. Тази земя е стратегически ресурс, свързан с нашата национална продоволствена сигурност, и не може да бъде пропилявана заради текущи бюджетни нужди, нито да служи като компенсация за невъзможността да се управляват държавните финанси, посочи президентът. Румен Радев подчерта, че предложение за продажба на части от държавния поземлен фонд отваря също широко възможност за злоупотреби и призова „разумните политици от всички партии да пресекат тази авантюра“.

В отговор на въпрос за овладяването на критичната зимна обстановка, държавният глава изказа благодарност към всички екипи от различни структури и звена от Българската армия и доброволци, които „не чакаха указания от изпадналата явно в ступор държава, а взеха в свои ръце инициативата за справяне с тежкото положение“.