Досега 33 общински съветници от различни политически партии – БСП, ИТН, КОД, Продължаваме промяната, Български възход, ГЕРБ, са се подписали в подписката с искането за оставка на областния управител на Бургас Пламен Янев. Припомняме, че тя бе инициирана от почетния председател на СЕК, който е представител на КОД в местния парламент - Георги Манев, на следващия ден, след като новите общински съветници положиха клетва. Поводът бе речта на Пламен Янев на тържествената сесия на местния парламент .

Единствено СЕК не се разписаха и много чудно е, че нито един от „Възраждане“ не се разписа. Свидетели сме как преди няколко дни „Възраждане“ поискаха оставката на правителството, а е много интересно защо не се разписват, когато аз искам оставката на правителствен чиновник, назначен в Бургас и то като областен управител“, коментира Манев.

Подписката е адресирана до председателя на НС, до министър-председателя, до зам. министър председателя.

Това е безпрецедентно политическо изказване, от което всички са възмутени. Очаквам да бъде уволнен или той да си подаде оставката. Но едното и другото вършат работа“, каза днес Манев.

Ето и тази част от речта на Янев, произнесена на първото заседание на местния парламент, която накара Манев да инициира подписката.

Уважаеми дами и господа общински съветници, за съжаление вие получавате едно тежко наследство. През 2007 година над 96 хиляди бургазлии намериха смисъл да отидат и да изберат общинските съветници, които да управляват в следващите 4 години.

Четири мандата по-късно такова усилие направиха 40% по-малко. Безразличието, дами и господа, за органи, които трябва да се избират от народа е по-голямо, отколкото ... Това означава, че гражданите на общината не намират никакъв смисъл и по-скоро - все по-малко граждани на общината намират смисъл и виждат значение какъв е съставът на Общинския съвет.“