“Толкова ниска избирателна активност означава болест - болест на обществото, болест на институциите. Не гражданите са виновни, а институциите. Това, което видяхме преди първи тур - саботирането на машинния вот, е престъпно действие”. Това каза Бойко Станкушев от Антикорупционния фонд в ефира на NOVA.

По думите му политиците в България много сериозно трябва да си помислят как посланията им да достигат до гражданите. “ЦИК не може да продължава да съществува по този начин”, смята още Станкушев.

Според политолога Слави Василев подкрепата за кметове е за кандидати - личности, а не партии. По думите му подкрепата за ПП-ДБ в страната е по-ниска от тази, която са получи отделни кандидати.

“Добре е, че в София хората са гласували мажоритарно, за фигура. Ако се гласуваше за партия, това значи, че хората са гласували за Николай Малинов, за Волен Сидеров”, посочи маркетологът и общественик Радослав Бимбалов.

“Имаше активно мероприятие от ДАНС и ЦИК”, категоричен бе той относно липсата на машинен вот на първи тур.

“Това, което се случи с машините, е отвратително”, посочи Петър Москов от партия КОД. “Защо допускаме неграмотни хора да определят бъдещето на България”, попита той и настоя за образователен ценз при гласоподаването у нас. “При недействителните бюлетини става дума за липса на базова грамотност”, каза той.