“Този скандал от последните 48 часа показа мобилизация при ПП-ДБ. В София е ясно - балотаж, има балотаж и в Пловдив, във Варна, в Благоевград. Няма да се говори за крах на ПП-ДБ, те ще си вземат своето. Резултатите на този етап не предполагат и смяна на управленската конфигурация”.

Това коментира в студиото на NOVA политологът и социолог Димитър Ганев.

“Всеки си взе своето. ПП показаха, че ги има на терена. ГЕРБ вероятно ще имат по-добри резултати в по-малките населени места. “Възраждане” за първи път влиза в общинските съвети. ИТН показаха, че не са мъртви и могат да имат представителство в следващ парламент”, посочи още той.


“Григорова има твърдия електорат на БСП, който тя успя да мобилизира напълно. Тя надгражда към него около 9 пункта. Това е наказателен вот срещу сглобката”, смята Ганев.

“Цялата кампания, която водеше Ваня Григорова, беше нагоре. Нейното отиване на балотаж би било заслужено”, коментира политологът Ружа Смилова, преподавател по история на политическите идеи и съвременна политическа теория.


“След скандали от петък не можехме да формираме никакви очаквания, тъй като всички данни, с които разполагахме, бяха правени в различни среда. Видимо е, че гневът е взел връх - там, където ПП-ДБ се представят по-добре от очакваното”, каза още тя.


“Чувах само упреци в кампанията. Проблеми, скандали. В психологията има и нужди, има надграждане. Защо трябва да говорим само с черен пиар? Упорити сме в това да не се научаваме от опита си”, каза криминалния психолог Росен Йорданов.


“София е богат град. Много от проблемите, които биват наричани проблеми, са нужди”, смята още Йорданов.


Прогноза за балотажа в София не може да се прави отсега, смята социологът от “Галъп” Първан Симеонов. “Има една седмица. Ако поляризацията “машини-хартия” тече, трябва да говорим отново след няколко дни. Това ще са си едни нови избори, средата ще е много различна”.


“Ако на балотаж отидат Григорова и Терзиев, интересно ми е какво ще каже Борисов”, отбеляза Първанов.


“Ако аз съм ПП-ДБ и съм в тази сглобка, в един момент ще се замисля какво правя там”, посочи той относно бъдещето на управленското мнозинство.