„Искаме 15% повишение на доходите за 2024 г. на всички работещи. Искахме такива проценти преди да започне пандемията, преди войната (в Украйна). Искаме за всички хоризонтална политика (съизмеримо увеличение на доходите), а не политика на парче. Не искам да правим протести и само тези, които излязат, да получат увеличение”. Това заяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той уточни, че стачката е краен вариант, нека първо има дебати, после протестни действия.

„Българите са бедни, тази бедност не може да се изкорени чрез работа. Работейки не може да получим такъв доход, който да ни гарантира адекватност”, каза Костов и даде пример, че работещите на минимална заплата в страната могат да си купят в пъти по-малко храна от работещите на минимална заплата в някои европейски страни. В същото време е имало повишение на минималната работна заплата в Турция, Албания и в други страни над 20%, а при нас увеличението е било само с 9%.

„Високите цени не се борят с таван на надценките. Стъпката не е лоша, но няма да доведе до очаквания резултат. С табелки не може да борим картелите. До момента не съм видял КЗК да се самосезира. Няма как двойно да излизат цените, видно е, че има надценки. Това Хората нека си потребяват стоки, те не помпат инфлацията. Има инфлация на търсенето, на предлагането”, каза Любослав Костов.

Покачва се издръжката на живота в страната, обобщи той. За съжаление, у нас са най-скъпи яйцата, кравето мляко и свинското месо.

За водените преговори с управляващите Костов разказа, че на срещата с премиера вчера от синдикатите са запитали колко трябва да получава машинистът, който кара влака. „Там техниката е остаряла и често заплатата е субективно определяна. Приходите са рекордно високи, безработицата е ниска, очевидно хората работят въпреки липсата на дигитализация, на реформи”, каза Костов.

За преговорите той призна, че в неговия 32-годишен живот и синдикален опит това е осмото правителство, с което преговаря. „Всеки път ми казват, че пари няма, че трябва реформи в секторите. Аз съм синдикалист, работата ми е да защитавам работниците. Работата на властта е да прави реформи”, допълни Любослав Костов.