„Наскоро отново отвориха програма за саниране, затова Ви призовавам да бъдете активни. Имаме готовност да помогнем на всички желаещи при попълването и подаването на документите. Разчитам на Вашата активност, а вие разчитайте на моята помощ!“. Това обяви кметът и кандидат за нов мандат Димитър Николов. Това е и част от ангажиментите, които той поема с програмата си за успешното развитие на Бургас от 2023 до 2027 година.

„Когато за първи път обявиха програмата за саниране на блокове, срещнах огромно недоверие, че наистина има смисъл от нея. Не се отказахме и с колегите ми обиколихме доста блокове, за да убедим хората да участват. Благодаря на живущите в първите 210 санирани блока, които ни се довериха. Помогнахме им с попълването на документите и Бургас стана рекордьор в първия етап по Програмата за енергийна ефективност на многофамилни сгради. Сега интересът към програмата е голям. До момента сме съдействали за подаване на документи в Министерството на регионалното развитие на други 214 бургаски жилищни сгради. Чакаме класирането!“, добави Николов.

За подобряване на градската среда и комфорта на хората, той предвижда добилата популярност и успешна програма „Моят град, моят квартал, моята улица“ да се разрасне и да влезе в отдалечените квартали и съставните селища на територията на общината.

„От следващата година тя ще бъде достъпна за всички населени места на територията на общината. Защото практиката показва, че тя е успешна, хората я търсят, кандидатстват, активни са. Ние следваме това, което желаят жителите на съответния район, и го изграждаме. Нашите наблюдения показват, че след това вандалските прояви в тези места, които са облагородени по инициатива на гражданите, са намалели наполовина. Това е добре, защото отделяме хиляди левове, за да възстановяваме разрушена инфраструктура, счупена паркова мебел и т.н. Хората се отнасят с по-голяма грижа и внимание, за да бъде съхранено това, което е създадено по тяхно желание.“, смята Николов.

Ще бъде построен и Дом за стари хора в района на Минералните бани. „Капацитетът на сегашния е недостатъчен. Новият ще бъде сред зеленина, като избраният терен е в близост до парк, минерална вода и болница.“, каза Димитър Николов. Домът ще бъде построен по най-високи стандарти и ще разполага с единични и двойни стаи с всички необходими условия за самостоятелен живот. Ще има още стаи за рехабилитация и медицинско наблюдение, зала за групови и индивидуални занимания, зала за арт и трудотерапия, фитнес зала, зона за релакс с кът за четене, зона за хранене и отдих с трапезария.

Нов открит басейн ще бъде изграден за рехабилитационни процедури, подходящ за деца с двигателни проблеми. „Сега има един закрит, но практиката показва, че трябва да се направи още един открит, който да е с нови удобства, с ново оборудване. Децата се влияят добре, родителите са доволни. Убеден съм, че тази група деца имат нужда от още по-голяма грижа и внимание от нас.“, добави Николов.

Той посочи като основен акцент в следващия мандат комфортната жизнена среда! „В града, в кварталите, в съставните селища. Навсякъде.“, обобщи Димитър Николов.

Още за програмата на Димитър Николов може да видите на:

https://www.dnikolov.eu/programa/