Тези хора са били по различни причина на територията на Израел – конференции, екскурзии. Бързо с министър Гвоздейков се организирахме да бъде изпратен българският правителствен самолет и да бъдат прибрани първата група българи от там. Това заяви на извънреден брифинг от Летище "София" вицепремиерът на България - Мария Габриел.

"България е подкрепяща и солидарна с Израел. Всички внимателно следим ситуацията. Имаме организационна готовност за втори полет, защото има още българи, които са на територията на Израел. 92 българи и един хърватин пристигат в България с този полет", разкри тя.

„Искам да изразя специални благодарности на посланика ни в Израел - Славена Гергова, защото тя и екипът й са в постоянен контакт с нас и съдействат максимално“, заяви Габриел.

"До този момент нямаме заявка за евакуация на дипломатите ни и техните семейства. Строго осъждаме случващото се и оставаме всички мобилизирани, с цел да бъдат взети бързи и адекватни действия“, каза тя.

"За втория полет имаме записани 68 българи. Имаше няколко сигнала през деня за група от 35 човека, и друга група от 12. Те са вече в списъка за втория полет. Едната група са зъболекари на конференция, другата група са туристи", уточни Габриел.

"Като свърши този брифинг ще решим кога да е вторият полет. Не забравяйте, че имаме нова ситуация спрямо вчера – Израел официално заяви, че е в ситуация на война", каза вицепремиерът ни.

Думата взе и транспортният ни министър Георги Гвоздейков:

"Това, което чух в самолета за ситуацията там ,е потресаващо. Снощи от 11 часа сме в непрекъснат контакт. Започнахме подготовка за справяне със ситуацията. Много трудно обаче се получава разрешение за полет от израелските власти“, каза той.