Няма нищо общо прехвърлянето на концесията към цените петрола. Това са два отделни процеса. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който днес посети пристанищен терминал „Росенец“, за да се запознае на място с процеса по предаване на терминала за управление от държавата.

Припомняме, че държавата започна процеса по прехвърлянето на контрола от терминала към „Пристанищна инфраструктура“. Нефтеното пристанище „Росенец“ край Бургас от години се управлява от руската компания „Лукойл“. В края на юли Народното събрание прие промени, които да ускорят процедурата по връщане на държавния контрол върху него, а Министерският съвет взе решение за прекратяването на концесията за пристанищния терминал.

„Проведохме разговори с комисията, която е назначена от мен и има за задача да приеме обратно обекта, който бе на концесия. От вчера държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ вече е с вписан лиценз като пристанищен опреатор. Въпрос на няколко дни и преговори с „ЛУКойл“, които проведохме по-назад във времето, е за съвместно ползване данъчния склад, което е изискване за получаване на удостоверение за експлотационна годност на самия пристанищен оператор. Което ще бъде временно до изчистване на всички процедури. Към този етап нямаме проблеми. Процесът върви доста гладко, в добър диалог. Всички знаем, че решението е това и то не може да бъде променено по никакъв начин. Оттук нататък до следващите три месеца предстои да бъде изработен анализ съвместно със службите за сигурност, с агенция „Митници“, с Гранична полиция, който е свързан със сигурността на обекта. Ситуацията е такава, че ние не можем да променяме фактите и трябва да се съобразяваме.

Предпочитаме да има добър диалог, разбирателство, за да приключим този процес“, каза министър Гвоздейков. Според него процедурата ще получи преди срока от 30 дни.

„Регламентът ясно казва, че при така стеклите се обстоятелства, държавата не дължи обезщетения, така че ние не може да нарушаваме европейския регламент и приетия закон от Народното събрание. Вече право е на концедента да си търси правата по съответния ред. Ние изпълняваме регламента и закона, нищо повече.“, добави министърът.

Според него няма да има сътресения с горивата. „Знаете, че цените се определят от борсовата цена на нефтения продукт. Ние сме отворен пазар и цените на горивата не влият от това, което се случва в момента. Има различни варианти, нека хората да запазят спокойствие, има и други възможности за доставка на суров петрол.“, каза той.

„Всички работим в екип да няма ефект, който да влияе негативно на българския пазар и на българските граждани.“, добави транспортният министър.