България трябва да си възстанови суверенитета върху лагер "Камчия", който е руски. Ако продължим да се държим по шикалкавещ начин, се превръща в сериозна мишена на Путин. Нападение върху България е възможно, заради петата колона - амалгамата между путинизма и фашизма - тя дава коридор за навлизане на руско влияние. Може както да е след 15, така и след 3 години. Това каза бившият външен министър Соломон Паси каза за "На фокус".

Органите на реда проверяват партия "Възраждане" за разпространяване на колаж с антисемитско послание, в която участник е Соломон Паси. Сигналът бе подаден от организацията на евреите "Шалом". От "Възраждане" обаче отрекоха те да са разпространявали т. нар. карикатура - този канал в "Телеграм" не бил техен. На колажа се вижда група военни с униформи, наподобяващи тези на германски войници от периода на националсоциализма. Те отвеждат човек с униформа, каквато са носели евреите в концлагерите, който е с лицето на Соломон Паси.

Паси каза още, че имаме две добри новини. "И България, и светът разбраха, че фашистите са фашисти. Усещаме ги по миризмата. Втората е, че атаката на "Възраждане" е срещу мен, а не срещу емигрантско дете или семейство. Колажът ми е престъпление. Има три тревожни тенденции - на него има фашистки офицери, които подготвят убийство в газова камера на мирен гражданин. Втората е самият надпис - ако не искаш руския газ, ще те отровим с газ-циклон. Това е от класическите методи на Путин да унищожава противниците си - чрез отравяне. Този колаж е политически мотивирана заплаха", смята той.

По думите му партия "Възраждане" трябва да бъде разформирована и забранена. "Мога да направя паралел с Хитлер, но той не е имал мощни външни спонсори, какъвто сега е Москва. Това е атака срещу демокрацията и реда, не само срещу мен", смята Паси.