”Голямата тема не е концесията, която парламентът гласува да бъде премахната. Въпросът е какво се случва с „Лукойл Нефтохим”, с дерогацията и сигурността в Черно море”.

Това заяви пред NOVA NEWS бившият министър на енергетиката Мирослав Севлиевски във връзка с решението от страна на държавата за прекратяване концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец".

Той изтъкна, че през 2005 г., когато е заемал поста министър на енергетиката, ведомството не е имало влияние върху дейността на "Лукойл Нефтохим".

Запитан променен ли е балансът на силите в Черно море, след като Русия анексира цялото Азовско крайбрежие, Севлиевски коментира как може да се излезе от този капан: „Като заедно с Румъния имаме обща отбранителна програма за българското и румънското Черноморско крайбрежие”.

"Войските на Путин атакуват пристанищата Николаев и Одеса, става още по-притеснително, но най-притеснителна е историята с украинското зърно", каза още бившият министър на енергетиката.

"То освен, че беше заграбено и откраднато, пропадна и т.н зърнена сделка, договорена с ООН, Турция, Украйна и Русия", отбеляза още Севлиевски.

На въпрос дали би подкрепил дерогация за руски петрол, той отговори следното: „Най-вероятно тези, които са гласували, са имали нещо предвид, което да е в полза на България".