Над 1400 лв. чисто трябва да получава работещ човек, за да може да се издържа у нас. Това показва проучване на КНСБ. Това е с близо 130 лева повече, отколкото миналата година.

При семейство от двама работещи родители с дете до 14 години нужният месечен доход за издръжка става над 2500 лв. - с 200 лева повече от 2022 г.

Целта на КНСБ е да изчисли колко средства са нужни на хората, за да могат да си осигурят необходимите храна и услуги на месец. Това проучване се прави на всяко тримесечие.

Ако само един от родителите работи - тогава нужната заплата е поне 3200 лв. бруто. Според КНСБ, само за година издръжката на живота се е качила с 10.6%. А данните показват - 2/3 от работещите у нас декларират доходи под цитираните от КНСБ. 40% взимат под 1000 лв. на месец.

Галя Младенова е майка. На месец получава малко над минималната работна заплата, с която трябва да се грижи и за себе си, и за детето си.

“Все по-трудно се справяме. Първо са най-основните неща - за плащане на сметки, след това е пазаруване. Ако останат, но това е почти невъзможно, за детето”, разказва Младенова.

За да успее да се впише в семейния бюджет, на Галя й се налага да свие част от разходите си. Но сметките и цените на храната я затрудняват все повече.

“Ако погледнем цените - уж инфлацията намаля, няма инфлация. Но сметките се увеличават и парите все повече не стигат. Семейната почивка я няма от години”, добавя тя.

Минималната работна заплата в България, която в момента е 780 лв., покрива едва 43% от изчислената от КНСБ нужна издръжка за живот.

“В България с минималната работна заплата може да се закупи малката потребителска кошница от 20 стоки само 7 пъти. В сравнение с други държави, диапазонът е от 32”, казва Виолета Иванова.

И още - увеличението на минималната заплата от 2021 г. насам е с около 20%. При инфлация от 28,7% обаче изчисленията на КНСБ показват, че тя намалява.

“Когато инфлацията е около 30% за тези две години и нещо, а вие си видите фиша и не видите 30% увеличение на вашата заплата – очевидно е че сте обеднели”, заяви Пламен Димитров.

Според НСИ, инфлацията е спряла да расте. КНСБ също отчитат леко намаление в цените на някои стоки за последното тримесечие. На годишна база обаче цените на основните продукти остават прекалено високи.

“Основната причина да растат необходимите средства за издръжка са ръстовете на храните и това се вижда в малката потребителска кошница, която расте с над 20%”, добави Димитров.