Антон Златанов ще остане директор на "Гранична полиция", каза вътрешният министър Калин Стоянов в първото си телевизионно интервю, пред "Денят започва".

На въпроса защо Златанов се води временно назначен, министърът отговори, че това е практиката в МВР - ръководните служители минават такъв етап, за да може ръководството да се убеди, че са подходящи.

"Всяка смяна, която правя, ще стане на база анализ на резултатите. Считам, че на тези позиции има други хора, които биха се справили по-добре. Новоназначеният директор на СДВР Любомир Николов го познавам го отлично, той беше сред моите заместници докато бях директор на ГДБОП, считам, че той ще се справи прекрасно".

Министърът посочи, че не е очаквал реакцията при назначаването на Антон Златанов в Гранична полиция. Заяви, че Златанов е професионалист и е бил буфер между протестиращите и полицията на 2 септември 2020 г. Гласувано му е доверие и е започнал да го оправдава.

Случаят с битите студенти под колоните на МС не е бил под ръководството на Златанов, посочи Калин Стоянов. Каза още, че всички проверки срещу Антон Златанов, включително по времето на Бойко Рашков и служебните кабинет, не са открили никакви нарушения.

Бившите директори на "Гранична полиция" и на СДВР ще останат част от системата на МВР. Министър Стоянов каза, че няма да прави самоцелни назначения и увлонения.

Ръководството на МВР застава зад синдикатите които протестират за по-високи заплати, каза още министърът.

Той поздрави всички служители на МВР по повод 144 години от създаването на структурата.

Източник: БНТ