Най-бедните пенсионери ще получават социална добавка, за да достигнат линията на бедност. Това може да се случи през 2024 г. съобщи финансовия министър Асен Василев на тристранката.

Той обясни, че през тази година се следва класическото швейцарско правило, което вдигна пенсиите с 12%. Така минималната пенсия за стаж и възраст стана 523,04 лв. и тя мина с около 18 лв. линията на бедност (504 лв.).

Василев припомни, че от НАП събират цялата информация от всички ведомства в системата си и до края на годината се очаквало да има пълен набор от данни, които щели да позволят един по- деференциран подход.

От 1 януари 2024 г. бизнесът ще плаща само първите два дни от болничните. Сега първите 3 дни се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно възнаграждение. Условието е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След 3-ия ден стават 80% и се поема от държавата.

Минималната заплата остава 780 лв., но минималните осигуровки се вдигат от 1 август със 70 лв. и по този начин също ще бъдат 780 лв. Толкова ще е и втората година от майчинството.

Догодина пък ще има и формула за максималният осигурителен доход, който през тази година се запазва на 3400 лв. Един от вариантите е по т.нар. немски модел и да е обвързан със средната работна заплата.