Българското правителство ще продължи да оказва помощ на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Това е заявил новият министър на отбраната Тодор Тагарев в Брюксел, където се провежда среща на военните министри на страните от НАТО. По думите му НАТО трябва да отиде отвъд решенията от Букурещ и да насърчи отношения с Украйна на по-високо стратегическо ниво.

Основна тема на срещата е предоставянето на повече оръжия и боеприпаси за Киев. В двудневната среща участва и украинският военен министър Олексей Резников. Очаква се той да информира колегите си за започналата контраофанзива на Украйна.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова днес съюзниците на Киев да положат повече усилия за предоставянето оръжия и боеприпаси в борбата срещу руската инвазия. Пред министрите на отбраната в Контактната група за Украйна, обединяваща държави, които са предоставили военна помощ на Киев, Остин подчерта, че страната се нуждае от краткосрочна и дългосрочна подкрепа, тъй като войната е "маратон, а не спринт".

Очаква се министрите от НАТО да се срещнат и с представители на отбранителната индустрия, за да ги призоват да засилят капацитета си на производство, за да могат съюзниците на НАТО да предоставят повече боеприпаси на Украйна и да попълват собствените си запаси, които значително са намалели заради оръжейната помощ за Киев.

Министър Тагарев е провел кратки разговори с украинския си колега Олексей Резников и с американския министър на отбраната Лойд Остин. Генералният секретар на НАТО е поздрави Тагарев с встъпването му в длъжност.

Междувременно ЕП призова НАТО да подготви почвата за приемането на Украйна в Алианса. В резолюция, гласувана днес, евродепутатите подчертават, че очакват процесът на присъединяване да започне след края на войната и да приключи възможно най-скоро.

Според евродепутатите до постигането на пълноправно членство в НАТО, ЕС и неговите държави членки, заедно със съюзниците от НАТО и единомислещите партньори, трябва да работят в тясно сътрудничество с Украйна за разработването на временна рамка за гаранции за сигурност, казват евродепутатите, която да бъде приложена веднага след края на войната. Парламентът подчертава, че интеграцията на Украйна в НАТО и ЕС ще повиши регионалната и глобалната сигурност и ще укрепи връзките между Украйна и евроатлантическата общност.