Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов предупреди, че назначенията в изпълнителната власт, държавната администрация и в регулаторните органи създават напрежение в управляващото мнозинство.

Иванов каза това в кулоарите на парламента пред журналисти, в отговор на въпрос за медийни публикации, в които се твърди, че Кирил Петков е обсъждан за поста еврокомисар, а Виолета Лорер - за български представител в Европейската инвестиционна банка:


„Аз мисля, че в тази конфигурация напрежението постоянно ще присъства и не може да не присъства. Нищо различно от това, което постоянно усещаме“.


ДБ вече не стои зад идеята за премахване на фигурата на главния прокурор, макар въпросът да е бил обсъждан в разговор с ПГ на ДПС, каза Иванов:


„Факт е, че премахването на фигурата, като такава, изцяло влиза в напрежение с конституционно решение 3 от 2003 г. Това, за което говорим, е обезсилването на тази фигура – премахването на властовите инструменти, които са свързани с нея, а не толкова нейното премахване като такава. Макар че да, в някакъв идеален свят, премахването на фигурата би било възможен политически компромис“.