Ще има увелечиние на електроенергията, защото служебният министър е пуснал ток от ”Марица Изток 2”, която е два пъти по-скъпа и сега цената ѝ влиза в общия микс.” Това заяви финансистът и част от „Левицата“ Георги Кадиев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

И аз бих направил така, за да спася "Марица Изток 2", подчерта той.

По думите му, така се запазват 10 000 работни места. Той прогнозира, че токът за потребителите ще се увеличи с 3.6% или 3.9%. При тази инфрлация това не е толкова много, коментира той.

„За мен по-големият проблем ще се появи след една година, когато ЕК ще ни кажат да либерализираме пазара си. Ние сме последната държава, която не го направи.

Тогава КЕВР и законодателите трябва да въведат две тарифи на тока. В момента има огромна разлика между битовите и бизнес потребителите. Затова се наложиха помощите, които донякъде убиваха удара от цената на тока“, поясни Кадиев.

Според него в момента е добре да пазим максимално дълго битовия пазар, защото има прогнозируемост.

„Аз съм голям привърженик на атомната енергетика. Ситуацията много се промени след войната в Украйна.

Вече е невъзможно да имаме ядрена централа с руско ядрено гориво и компоненти. Трябва да строим, защото една от малкото технологии, които имахме в България беше ядрената енергетика“, каза още Георги Кадиев.