”Започна тотална война срещу ротационната коалиция. Досега недоверието и омразата бяха между партиите, сега минахме в нова фаза. Гешев започна да напада своите поддръжници, приятели - както той ги нарича.”

Това заяви пред БНР културологът и университетски преподавател проф. Ивайло Дичев.

"Този сюжет унищожи остатъците от доверие, които има към съдебната система. Занимаваше се ВСС с душевното състояние на Иван Гешев. Мотивите за унищожаването на главния прокурор са абсолютно несъстоятелни. От години знаем, че Гешев има много тежки нарушения и трябва да бъде не само освободен, но и разследван. От друга страна - президентът обяви тотална война на новото правителство", отбеляза още проф. Дичев.

Според него дълбоката държава се е изплашила, че предстоят сериозни реформи и някои хора ще загубят своите привилегии.

Университетският преподавател каза още, че Гешев сам уличава себе си, като "сваля от трупчетата" някои дела, по които от години не е работил, а това го поставя в слаба позиция.

Дичев посочи също така, че има съмнения доколко ще издържи партия ГЕРБ в управленската коалиция:

"Защото ГЕРБ направи много компромиси. Бойко Борисов успя да убеди своите съпартийци да отстъпят и да приемат правителство с втория мандат. Но доколко няма да се разбунтува самата партия отвътре, не се знае. Мария Габриел играе много позитивна роля. Отварянето на Шенген за нас ще е също много позитивно, а тя ще играе основна роля за това", добави той.