С наближаването на местния вот основният проблем на правителството ”Денков-Габриел” ще е вътрешният огън.

Това мнение сподели пред БНР политологът Петър Чолаков.

По думите му именно на местните избори се очаква да разберем каква е оценката на избирателите за кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Когато има да се върши сериозна работа в държавата, трябва да има доверие между партньорите. А това правителство прилича дори не на коалиция, не на ротация, а на боксьорска прегръдка, когато се скъси максимално дистанцията между двамата опоненти, боксовият термин е клинч, при който те си нанасят удари от непосредствена близост. В случая иронията е, че трябва и да се върши работа", коментира експертът.

Политологът изрази мнение, че по всяка вероятност ще има загуба на избиратели на ПП-ДБ, тъй като с обединението си с ГЕРБ нарушават даваните обещания да не влизат в коалиции и съюзи с тях.

"За ГЕРБ не мисля, че ще има каквито и да било загуби", уточни специалистът.

"ДПС винаги намира начин да се присламчи към властта. ... Не бих казал, че ролята на Движението за права и свободи е елиминирано през следващите месеци, че няма да има въздействие върху политическите процеси, но не трябва и да се спекулира и в другата посока, защото имаше коментари, че Делян Пеевски дал благословията си на новата власт. Когато се търси конституционно мнозинство за промяната на основния закон, ще бъде нужна и подкрепата на ДПС. Ако ДПС дадат подкрепата си за нещо, което е смислено и отговаря на демократичните принципи, защо не", добави още Чолаков.

Той каза също така, че политическият инстинкт на Корнелия Нинова е сработил много добре и "БСП са единствените, които успяха да финтират ГЕРБ и Бойко Борисов на тези преговори".

"Възраждане" са политически рентиери, могат да не правят нищо и политическият им капитал да се увеличава, подчерта Чолаков.