Своя позиция във връзка с поредната жестока катастрофа, отнела два човешки живота в София, изрази общинският съветник от Бургас Калояна Живкова. Тя се обърна към народните представители с конкретно предложение в социалните мрежи. В него се казва:

Знаете ли, че още преди 5 години от Асоциацията на пострадалите при ПТП са направили официално предложение дрогираните и пияни шофьори рецидивисти да бъдат наказвани или със спиране на колата от движение на паркинг или с конфискуването й без значения чия собственост е?

Те се обосновават професионално, анализирали са данни и различни ситуации. Моите мотиви в подкрепа на това предложение са следните: за много хора в България автомобилът е по-важен от човешкия живот! Тези, които ни газят по улици и тротоари се грижат за колите си – застраховат ги, държат ги в гаражи, вадят ножове ако някой им одраска бараката или скъпото возило. Затова последната ми надежда за нормализиране на бруталната ни действителност е тази – конфискация!

Това предложение съвсем не е ноу-хау и няма да изненадаме света с него. Тази практика съществува в редица държави. От миналата година е факт и в Латвия. Но у нас очевидно съпротивата е огромна! Все пак тук е пълно с „безсмъртни“, които газят наред! Миналата година по това време слушах един бивш вътрешен министър, който нарече тази идея „популизъм“ и съзря огромен проблем – как държавата ще конфискува лизингов автомобил? Невероятна драма! А как се събират хора на парчета от пешеходни пътеки?!

От Европейския център за транспортни политики сутринта обявиха, че 18-годишният, който вчера уби младите хора в София е шофирал с около 130 км/ч. В града, на пешеходна пътека! Не написах имената на загиналите, защото скоро те ще бъдат забравени и ще се превърнат в статистика. Това е отвратителната истина! Ще остане само мъката на почернените им родители, които никога няма да отидат на сватбата, която децата са готвили! И още колко такива истории има в нашата малка държава!

Затова се обръщам към народните представители, сред тях имам приятели, познати, непознати…

Уважаеми избраници, това са важните въпроси! Искат се крайни законодателни промени, защото ситуацията вече е невъзможна! Никой не иска да гледа и слуша какви комисии без председатели сформирате и как в края на деня никой с никой не се е разбрал. Трябват действия! Необходими са нови санкции и силна изпълнителна власт, която да ги прилага! Само с поредното увеличение на глоби нищо няма да се промени – убийците дори не си ги плащат…