„Във водените разговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ останалите партии в 49-ото Народно събрание не участват. Не ми се вярва първите сили да разиграват някакъв театър и да отидем на нови парламентарни избори. Някои от партиите в сегашния парламент може да са в по-неизгодна позиция от сега”. Това заяви политологът доц. Милен Любенов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

За предложения днес проектокабинет той обясни, че не е възможен кабинет на малцинството с втория мандат. „Да си представим какво означава правителство на малцинството с втория мандат. Може да се оформят алтернативни мнозинство и това правителство на ПП-ДБ може да изпадне в капана всяко законодателно предложение на МС да бъде бламирано или така да бъде редактирано, че Министерският съвет да не може да си познае законопроекта. Идеята за кабинет на малцинството без да бъде договорено правителство, без да бъдат договорени мнозинства, по които да се работи в перспектива по дадена управленска програма, ми се счита невъзможно за реализация”, каза Любенов.

Той смята, че ако се стигне до кабинет с ясна управленска програма, стремежът на такова правителство трябва да е пълен мандат. Тези две формации продължават да си нямат доверие помежду си и това е разбираемо – те са антитези, обясни политологът.

За вчерашния опит за атентат към главния прокурор Иван Гешев той смята, че трябва да се запита защо точно сега се случи това – преди сформиране на правителство. „Виждаме как усилено се заговори за промяна на Конституцията за създаване на механизъм за контрол на главния прокурор. Трябва да се търси политически смисъл в този акт – става дума за висш държавен служител. Кой печели от това. Вероятно една от търсените цели е политическа”, обясни Милен Любенов.