„Не смятам, че към момента имам шанс за редовен кабинет. Имаме надцакване между двете коалиции, които са начело и по-скоро тупат топката и продължават да прехвърлят отговорността върху служебното правителство, поради което виждаме и този наистина доста страхлив бюджет.“

Това коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ по Euronews Bulgaria.

Тя посочи, че в бюджета, представен от служебната власт, не са разписани размерите на минималната заплата за 2024 и 2025 г.

„Защо? Защото когато служебното правителство обяви едни размери на минималната работна заплата за следващата и по-следващата година, се надигна рев отстрана на работодатели и някои неолиберални икономисти, че твърде рязко се повишава МРЗ“, допълни Григорова.

По нейните думи поради рекета на партиите върху служебната власт, в проектобюджета за 2023 г. няма заложена никаква по-различна политика спрямо предходните: "Партиите обясняват собствената си невъзможност да формират управление през критики към служебното правителство."

Григорова предупреди, че е възможно напрежението по сектори да избухне и на улицата. От КТ „Подкрепа“ настояват за въвеждане на необлагаем минимум, което ще увеличи дефицита, но ще остави повече доходи на семействата.

Според Григорова трябва да бъде въведено прогресивно данъчно облагане и даде пример – лицата с над 5 000 лв. месечна заплата да бъдат облагани с данък 20%, вместо досегашните 10%: "Много искат да влязат в Еврозоната, но не искат да приложат европейски данъчни системи – това раздвоение на личността води до това, което имаме в момента. Не може да имаш африканска данъчна система, вместо европейска, а да искаш да влизаш в Еврозоната."

Корпоративен данък в България (10%) е вторият най-нисък в ЕС след този в Унгария (9%), отбеляза Григорова и добави, че през 2022 г. фирмите у нас регистрират близо 100% ръст на печалбата спрямо 2021 г. – от 25-27 млрд. лева декларирана печалба нараства до 47 млрд. лева.

Според синдикалиста от КТ „Подкрепа“ опасенията, че с проектобюджет 2023 г. България няма да успее да влезе в Еврозоната, са неуместни.

„Тези истерични изблици не ги припознавам, тъй като все още действа дерогацията от ЕК по отношение на Маастрихтските критерии – тоест и тази година имаме право да не изпълняваме въпросните критерии“, подчерта Григорова.

Тя отбеляза, че има започнати процедури за стачни действия, като в няколко държавни институции, сред които НОИ, НСИ, КЗП и Летище Пловдив, се трупа напрежение и има заявена стачна готовност.

Ако не прехвърлим тежестта от кризата върху тези, които печелят от нея, няма как да не се натрупва дефицит и доходите на хората ще намаляват, каза още Григорова.