Благодарение на некомпетентната финансова политика на Асен Василев бързо се плъзгаме към бюджетна катастрофа. Времето разкрива истината. Лошото управление на държавните финанси през 2022 г., заради което ПП „Има такъв народ“ напусна коалицията, дава своите отровни плодове. Безконтролното харчене на държавни средства доведе до това, че служебното правителство предлага увеличение на данъците – ДДС да бъде увеличен на 22 %, а плоският данък за фирмите на 15%. Това обяви в профила си във фейсбук създателят и лидер на Има такъв народ Слави Трифонов по повод актуалните процеси в държавата.

„Вчера служебното правителство внесе бюджет с дефицит от 6.4% от БВП. Това е нещо нечувано от епохата на Виденов досега, а всички помним как завърши тя. За някои политици това, което се случва, може би е изненадващо, а за други даже е съвсем нормално и желано. А в действителност множество икономисти още от лятото на 2021 г. предвиждаха да се случи точно това. За 2-3 кратки години бюджетните разходи на държавата, измерени в млрд лв., почти се удвоиха. Публичният дълг беше под 30 млрд лв. През тази година той може да наближи 50, а догодина – 60 млрд лв. Вместо през този период България да се приближи до Еврозоната (като Хърватия), да повиши своя кредитен рейтинг и да привлече многомилиардни инвестиции (като Румъния и Сърбия), ние се къпем в блаженството на некомпетентността и популизма.“, добави той.

„Най-важният въпрос е какво да правим оттук нататък. България не се нуждае от нови избори. Не се нуждае и от популистко управление. Нуждае се от стабилен редовен кабинет с голяма смелост и силна воля, който да обърне сегашната драматична тенденция. За да е силна една икономика трябва да има инвестиции. Само това ще доведе до по-високи доходи и до подобряване живота на всички! Трябва ни бюджет, който да показва желанието на държавата да подпомага всички местни и чуждестранни инвеститори, които искат да развиват бизнес в България.Правилните действия, според мен, не включват увеличение на данъците. Не включват и отказ от Еврозоната за десетилетия напред, а включват реформи в публичния сектор и ограничаване на астрономическия ръст на разходите.“, смята още Трифонов.