Надявам се, че всички ние ще използваме следващите дни да намерим сили и смелост за преодоляване на настоящите изпитания. Вярвам, че осъзнаваме отговорността си, знаем опасностите, пред които сме изправени. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС на първото заседание на новото Народно събрание.

Ние от ГЕРБ-СДС знаем от опит, че най-трудната битка в политиката е битката със самия себе си – със собственото его, илюзии, недостатъци. Тази битка е важна, защото е решаваща за дългосрочните перспективи пред всяка политическа сила.

През последните две години ние бяхме подложени на редица изпитания, но най-голямото от тях беше изкушението да се затворим в себе си и да заживеем в собствения си свят, далеч от действителността, да се отдадем на мечти за реванш, да забравим основните си политически задачи и да ги подменим с изразяване на лични емоции, да заживеем с усещането, че сме жертва, която инстинктивно мечтае да бъде палач. Най-голямата ни победа беше, че не позволихме да се превърнем нито с жертва, нито в палач.

Много ясно виждаме, че нашата гледна точка е една от многото в този парламент. Нашата победа няма как да се състои в проценти, числа. Тя би била валидна, ако това НС успее да излъчи компетентно и ефективно управление.

Решаването на политическата криза не може да се случи по удобен за партиите начин. Няма работеща управленска конфигурация, която да не породи напрежение сред нашите симпатизанти. Но въпрос на лидерство е правилните решения да се вземат навреме.“, каза тя.