”Като че ли сме стигнали дотам, че съвременното общество е абсолютно разделено на отделни групи, които не могат да намерят общ език. Франция в момента е показателна за това как хората не могат да изберат.

Човек наблюдава Франция и мисли за другите страни, включително за България. Във Франция сега на улицата са най-различни групи - и ученици от лицеите, които са затворени, и хората от т.нар. специални режими на пенсиониране, има и радикални групировки - крайната десница, крайната левица, радикални еколози.

Никой не отстъпва - нито управляващите, нито протестиращите".

Това каза пред БНР журналистът и философ Тони Николов, главен редактор на "Портал Култура" и списание "Култура".


По думите му във Франция си "върви една революция, а опасенията са да не се стигне до гражданска война".

"Синдикатите искат пауза и предлагат на президента Макрон 6 месеца, за да се преговаря, да се седне на масата, но той им отказва засега", обясни той и цитира констатации на френски журналисти, че безпътицата е пълна - много голямо разделение, много голяма радикализация:

"Засега изход няма".

Според Тони Николов Макрон ще трябва да направи някакви отстъпки, защото ще бъде принуден по някакъв начин:

"Синдикатите получават дарения, което означава, че протестиращите могат да останат на улицата, за да демонстрират, а ще получат заплатите си. Което развързва ръцете на синдикатите с тези щедри дарения, и те заявяват, че ще отидат докрай".