Важно е кога ще паднат цените на стоките. Няма как да продължи обедняването на хората! Когато държавата дава милиарди, за да бъде компенсирана цената на тока за предприятията, има право да търси сметка защо това не се отразява на цените на стоките. Очакванията бяха, че ще това ще се случи, а цените не само, че не паднаха, а продължават да растат. Тук е ролята на държава, която трябва да е работеща. Хората обедняват, както никога досега. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Бургаски регион за предстоящите парламентарни избори Жечо Станков пред БНР-Бургас. Той участва в предизборен дебат с водачите на още три листи – Константин Бачийски от ПП, Петър Кънев от БСП и Цончо Канев от „Възраждане“.

„За сравнение - за този месец ние сме държавата на шесто място по висока инфлация – преди нас са само Литва, Латвия, Естония, Унгария и Чехия. Ние сме на шесто място от 27 държави! Благодарение на лошото управление и на лошата финансова политика, която имаше през последните 1,5-2 години, стигнахме до там, че цените растяха безконтролно. Битката с инфлацията трябва да се води от държавата, не да минава през джоба на хората. Именно затова аз бях един от вносителите за специален закон за компенсации за високите цени на тока. Цялата инфлация тръгна от високите цени на газа и 2,5 мрлд., които се дадоха без търг и процедура. Повишените цени на тока изиграха лоша роля, защото компенсациите не се дадоха навреме и бизнесът вкара тези високи цени в крайните продукти. Ние настоявахме за компенсации още през юли-август 2021 година, когато бяха първите наченки на високи цени. Но не се дадоха навреме и бизнесът ги калкулира в цената и след като бяха дадени компенсациите, нямаше силна държава, която да върне цените обратно. Не говоря за насилствени мерки, а за регулаторни, които да бъдат изпълнени. Какво последва?! Никой не може да ме убеди, че инфлацията не премина в спекула. От един лев млякото от фермата то струва между 3,5-4 лева на щанда в магазина. Това си е чиста спекула.“, каза Жечо Станков.

Той е направил справка за 1 литър едно и също мляко в Германия и у нас - от една марка, с еднаква масленост. „Там струва 1,15 евро, което е 2,30 лева, а същото мляко тук го намерих за 4, 39 лева. Дори от Германия да внесем тази опаковка прясно мляко до Бургас, би струвала не повече от 2,60 лева. Тук говорим за спекула. Държавата трябва да си влезе в ролята - ако установи картел или каквато и да е порочна практика. Българите плащаме не за прясното мляко на щанда, а за брошурката, за такса „щанд“ и какви ли не други такси, които си въвеждат компаниите. Имаме добро конкурентно законодателство. Влиза се, прави се проверка... Мен не ме интересува колко акта са написани, защото те се плащат с парите на хората“, добави той.

„В момента държавата се намира в Спешното отделение – на командно дишане. Обезпокоен съм, защото това ще повлияе не само на държавата, на хората, на бизнеса, на общините , които останаха последния стълб на стабилност в региона. Трябва да се мисли за мерки в краткосрочен план. Основният проблем в дефицита се дължи на това, че през последните две години България от държава, която получаваше средства от ЕС се превърна в донор. Образно казано, държавата внася всяка година един лев, а получава пет лева обратно. За съжаление през последните две години внасяме по 2 лева, без да поучим 10 обратно. Получили сме нула! Оттам идва големият дефицит, големите проблеми, за които говорим, както и тегленето на 1 млрд. кредит всеки месец, за да може всички държавни институции да продължат да работят. Трябва стабилно правителство, което да изкара държавата от кризата, да си върне доверието на Европа и да функционира всичко нормално.“, каза още Жечо Станков.

Той гарантира, че както в лично качество, така и коалицията, която представлява, няма да приеме решение, което да промени курса „лев-евро“. „Това ще доведе до обедняване на хората. Напротив – нужна е стабилна финансова политика, която сме показвали. ГЕРБ е популярен, че точно в най-тежките времена, когато са фалирали банки, когато е имало икономическа криза, Ковид криза - ние сме действали бързо, предлагали сме решения, без да ги замитаме и сме изкарвали държавата от тях успешно. Няма да поемаме каквито и ангажименти за промяна на курса.“, категоричен бе Станков.

Той поема и конкретни ангажименти към жителите на Бургас и региона.

„Ние сме кандидати за народни представители от Бургаски регион и нещата трябва да се случват тук. Втората тема, която поставят хората е програмата за саниране. Поемам ангажимент, че Програмата ще продължи и както Бургас беше лидер с над 200 санирани блока, това да продължи да е така. След като колегите от ПП пипнаха Програмата, буквално я счупиха и накараха хората да извадят пари от джоба си за енергийни изследвания. Това се преодоля от в Бурас, благодарение на кмета Николов, защото тези пари се поемат от Общината. По-големият проблем е, че беше поставено ограничение, а именно в Бургас да могат да се санират 30-40 блока. Нашата работа като народни представители е да се застъпим тези лимити да отпаднат и всички желаещи да получат ресурс от държавата това да се случи.

Отпаднаха средствата за саниране на еднофамилните къщи, бяха насочени към батерии. Това направиха от ПП. Ще се борим парите да бъдат върнати, за да могат да бъдат санирани къщите. Програма, която разработих като зам. министър на енерегетиката, дава възможност върху всяка една от еднофамилните къщи да сложим панели за топла вода безвъзмездно до 2 хил. лева и панели за производство на електрическа енергия до 15 хил. лева. Надявам се да стартира до няколко седмици. На разположение съм на хората от Бургас и региона. Както обикалях за подписите за саниране, така ще й помагам с документите, попълването им, за да може повече хора тук да се възползват.

Не на последно място безспорно е инфраструктурата. Четирилентови пътища да свързват Малко Търново, Царево, Средец и Айтос. Когато обещаваме това, заложихме и средства за тях още когато програмирахме оперативните програми.

За да запазим младите хора в Бургас, е необходимо да привличаме още филиали на университети. Съжалявам, че трябва да посоча пак ПП, но именно акад. Денков не подписа документите за филиал на Минно-геоложкия университет в Бургас. Добре, че с последното решение на Общинския съвет, можем да кандидатстваме за получаване на такъв документ за филиал тук и се надявам още септември да имаме първите студенти.

Бизнесът, когато има достатъчно работещи млади хора, ще може да се развива още повече. Работа, образование, здравеопазване, инфраструктура – това са нещата върху които ще работим.“, заяви Станков, който е експерт в сферата на енергетиката и като доскорошен депутат добре познава проблемите на хората от Бургас и региона.