Това, което виждам поне аз до момента, е една да я нарека вежлива умора в партиите и зацикляне в едни стандартни техни партийни клишета от последните 2 години. Няма нови идеи, няма и някак си по-позитивен поглед за развитието на държавата.

Това каза основателят на Института за модерна политика доц. Борислав Цеков пред Фокус.

"У нас обаче от доста време насам начинът на правене на избори, съответно на кампания е диаметрално противоположен. Той е как ще унищожим съседното племе, защото то е олицетворение на злото, то няма право да съществува, и след като го унищожим и превземем ресурсите, които то контролира, ще цъфнем и ще вържем.

Това е онова, което в началото по-плахо и неуверено преди 2 години, но вече съм абсолютно убеден в тази оценка, аз нарекох африканизация на политиката. Защото в така по-примитивните африкански държавици политиката не е онзи европейски или американски смисъл, която е политика ориентирана към общото благо", каза още доц. Цеков.

По думите му, ако продължим в линията на метафорите и политиките, които партиите би трябвало да предлагат, са мечти или сънища за избирателите, то у нас можем да кажем, че нашата фабрика за сънища сънува кошмари.

"Много важно чисто психологически дори според мен е коя от двете формации, които в момента си оспорват първото място, ще регистрира преднина. Защото ако това е ГЕРБ, те поне по заявките, които дават, ще направят сериозен опит за съставяне на правителство", допълни доц. Цеков.